Spelutveckling

Under kursen i spelutveckling, har jag lärt mig grunderna i att arbeta med både Unity och MAYA, när jag utvecklat mini-spel och 3D-modeller. Det var så enormt kul att jag önskar att jag stod i början av min karriär!

Jag vill verkligen lära mig mer och utvecklas ytterligare som 3D-designer, spel-designer och digital kreatör.

Nedan presenterar jag lite om de spel jag skapade på kursen.


Sunflower Farm Race

Sunflower farm race screenshot

Min senaste skapelse är ett charmigt 3D-spel med en egen karaktär. Jag skapade de flesta game-propsen i MAYA och Gimp. Andra importerade jag och modifierade. Målet i spelet är att så snabbt som möjligt samla in alla alla lådor med solrosfrön som leveransbilen tappat och ta sig runt och tillbaka till farmen med dem.

Flappy Bee

Detta är ett sidescroller 2D-spel, i stil med det klassiska Flappy Bird men med en egen twist. Undvik småtornados och stenhögar medan du som ett flitigt bi samlar pollen på blommor och stjärnor i molnen för att få poäng. Målet är att samla max antal poäng innan slutet av banan.

Flappybee screenshot

Roll a ball beachfrenzie screenshot

Roll a ball – beach frenzie

Det första spelet jag skapade var ett klassiskt roll-a-ball 3D-spel. Målet är att samla alla gyllene kuber så snabbt som möjligt. Den är enkel att utveckla vidare med fler banor och finesser. Här importerade jag mycket material att jobba med för att skapa ett visuellt tilltalande spel. Lite programmering justerar bollens rörelser och gör att man inte kan fastna i spelet.


För färgsättning av mina UV-maps har jag jobbat i GIMP. Det är också i det programmet jag editerat bilens UV-map för att bättre passa spelets karaktär. I Audicity har jag dels tillverkat några egna ljudeffekter och dels editerat några importerade ljudeffekter.


Jag har verkligen tyckt om att arbeta i MAYA och se mina visioner ta form och komma till liv! Mitt nästa mål vad gäller digitalt skapande, är att lära mig använda Blender samt att lära mig animera first person characters på ett coolt sätt. Jag har ändlöst många idéer snurrandes runt i huvudet som jag gärna skulle vilja utveckla vidare. Detta är dock något jag insett kommer att vara en fritidssysselsättning för mig snarare än ett heltidsjobb, om inget intressant jobb rågar korsa min väg.

Trots att det är lite av en utmaning att programmera (här i C#), är det samtidigt mycket belönande. Känslan när man löser en klurig uppgift för att få saker att fungera så som man tänkt dem, går knappast att jämföra med mycket annat.

Då jag har en förkärlek för blommor och trädgårdsskötsel, likväl som att skapa saker, både i verkligheten och som 3D-modeller, så har jag en vision om att lära mig skapa i VR/AR. Då skulle jag kunna skapa en fantastisk trädgård där man kan odla och sköta sina växter och blommor, helst utan sniglar och andra skadedjur, och se trädgårdens växter fylla ut sin plats.

Men det är knappt värt att säga, att där r jag inte, ännu. Men att skapa blommor i MAYA har varit riktigt kul faktiskt! Någon gång skulle jag också vilja gå en kurs i att göra detaljerade teckningar och målningar av vildblomster. Det skulle vara ett steg närmare till att skapa den virtuella 3D-trädgården som jag föreställer mig påta i när jag en dag går i pension och kroppen inte riktigt orkar med som förr längre. Vid det laget kommer man kanske till ock med kunna känna dofterna av blommorna och jorden i VR.