Nybliven webmasters blogg

Utbildning och jobb:

Från och med idag kommer jag minst en gång i månaden att skriva lite här om allt möjligt som jag gör, både på fritiden och yrkesmässigt.

Först vill jag skriva om lite i svårigheter jag stött på som nyutbildad.


Praktik:

De allra flesta som anställer efterfrågar erfarenhet, så utan erfarenhet är det svårt att få jobb. Då min utbildning skett mestadels på distans under pandemin har ingen praktik ingått i min utbildning. Det i sin tur har inneburit svårigheter att hitta någon anställning efter examen.

Det sägs att branschen skriker efter IT-kunnig personal och att framtidsutsikterna på arbetsmarknaden är goda framöver.

Nu har det gått ett halvår. Jag har sökt i genomsnitt 6 passande jobb per månad och varit på totalt två intervjuer. För varje nytt jobb har jag lagt tid på att läsa på både om anställningen och företaget som anställer. På det viset har jag kunnat anpassa CV och personligt brev på ett, vad jag tyckt, bra sätt. Det är tid som jag nu tänker att jag istället borde lagt på att utveckla appar, webbsidor, API:er och spel. Då hade jag kunnat bygga en ordentlig portfolio att locka med.


Portfolio:

Under utbildningens gång byggde jag flera webbsidor med hjälp av olika tekniker. Först lärde jag mig grunderna i de mest grundläggande programspråken. Det började med HTML, CSS och Javascript, och jag skapade enkla webbsidor och små program. Bland annat skapade jag ett spel där man ska smäcka flugor inom en viss tid. De flyger runt i lite random mönster fram och tillbaka i lite olika hastighet. För att lära mig de mest grundläggande principerna inom webbdesign, studerade jag bland annat boken Effektiv Visuell Kommunikation (Bergström, Bo), som lästes från pärm till pärm.

Senare lärde vi oss om intranät och virtuella maskiner, PHP och databaser med mera. Inte var jag bäst på allt, ingen kan vara det. Men jag fick minst godkänt i varje kurs jag gick och det utan om-examinering på en enda kurs.

Vi fördjupade oss även i olika ramverk och internetsäkerhet samt UX design med användaren i fokus. Jag kände mig mycket inspirerad och stärkt av att lära mig så mycket nytt!

Men någon vidare portfolio att visa upp har det tyvärr inte blivit mer än denna WordPress sida.

https://www.webmadster.com/spelutveckling/

https://www.webmadster.com/kunskaper/webdesign/

Kanske söker jag fel jobb, eller kanske borde jag bli egenföretagare/fristående konsult?