Problemlösning

Att laga ett hål

Något som jag sällan egentligen tänker på, det är hur många problem man löser dagligen, stora som små. Problemlösning kräver flexibilitet.

Skjortan

Idag lagade jag ett hål i en av mina gamla favoritskjortor. (Jag vet att jag borde programmerat eller letat jobb istället, men jag hade redan sökt två jobb under dagen och kände mig färdig). Hålet hade blivit ganska stort, och materialet var slitet och skört längs kanterna. Det var omöjligt att bara sy ihop hålet. Jag sydde in en förstärkning längs kanterna för att sedan nästa ihop hålet genom att sy i förstärkningen. Den kommer håla ett tag till.

Jag spenderar inte mycket tid på att tänka på hur jag ska lösa olika problem. Det brukar vara lätt för mig att komma på olika sätt att lösa saker som bjuder mig motstånd. Att laga ett hål i en skjorta kan verka banalt, men ändå var det nödvändigt.

Utmaningar

En annan gång hade en fjäder i låsanordningen till badrumsdörren gått av. Det tog inte lång tid att hitta ett sätt att få låset att fungera igen. Det var några år sedan nu och det håller fortfarande.

Allt från trasiga lödningar i elektriska leksaker, till skor vars sula lossat har jag tagit på mig att fixa. Jag gillar även att ta på mig olika konstnärliga utmaningar . Det enda jag just nu kan komma på att jag inte lyckats laga, är en ”Polly-girl” med armen avdragen. Sen minns jag ett silikonarmband som gått av och en liten miniatyrhäst i mjukplast vars ena ben gått av… Men ett och annat tappat glas eller tallrik har så klart också gått helt sönder.

Från att lösa olika problem är steget inte så långt till att utbilda sig inom IT. Att ha sinne för detaljer är mycket användbart. Ett driv som gör att man vill gå på djupet, för att ta reda på hur saker fungerar, är ovärderligt. Det hjälper att man är lite ihärdig också och inte bara ger upp vid minsta motstånd.

Att vara ihärdig, läraktig och problemlösande av naturen är egenskaper som kommer väl till pass i de flesta yrken. Finns dessutom chans att utveckla sig och ett intresse för det man jobbar med, så gör man alltid sitt bästa.

Problemlösning en livsstil

När jag satt med nålen i hand, kom jag att tänka på att problemlösning är en livsstil. Med inställningen att det allra mesta går att fixa, eller göra, eller skapa, är man aldrig sysslolös. Hjärnan jobbar ständigt på nya lösningar på olika utmaningar man stöter på. Man ser för sig hur man kan göra saker enklare eller bättre på något sätt genom förändring.

För några dagar sedan Upptäcktes en säkerhetsrisk i ett tillägg jag använde för att automatiskt översätta webbsidan. Jag letade snabbt upp ett annat tillägg, som gör samma sak. Det finns lite anpassningar kvar att göra men inget som måste göras. Detta var ytterligare ett bevis för att problemlösning som som livsstil kan komma till god användning för lite allt möjligt.

Det ska bli intressant att se vilken min nästa utmaning blir i livet.